22-01-2020

Samejeoverenskomst – hvorfor?

En samejeoverenskomst er relevant, når man køber fast ejendom sammen uden at være gift. Med en samejeoverenskomst har man på forhånd aftalt spillereglerne, hvis der skulle opstå uenighed eller konflikt mellem ejerne.

I langt de fleste tilfælde er der selvfølgelig tale om ugifte samlevende, der køber hus sammen, men det er nu lige så relevant, hvis man f.eks. er 3 søskende, der erhverver et sommerhus.

Køber man fast ejendom sammen uden at være gift, bør man gøre sig følgende overvejelser:

  1. Skal vi i det hele taget være ejere begge to eller er det bedre, at kun den ene ejer ejendommen? Nogle gange giver det en bedre løsning, hvis kun en af parterne står som ejer.
  2. Når det er afklaret, så skal man overveje, om ejendommen skal ejes i lige store ejerandele. Ofte betaler den ene part mere end den anden i forbindelse med købet, men hvordan skal lån og forbedringer og andet betales fremover – og skal den part, der har betalt mest ved købet af ejendommen, kompenseres, hvis ejendommen skal sælges eller man går fra hinanden?
  3. Det er også vigtigt, at der er taget stilling til, hvorledes ejendommen må bruges af ejerne. Hvis det eksempelvis drejer sig om et sommerhus, bør man aftale, hvornår de enkelte ejere må benytte det, hvordan man fordeler de mest attraktive uger på året, om det skal udlejes og hvor penge til forbedringer mv. skal komme fra.
  4. Et særligt vigtigt punkt er, hvad der skal ske, hvis en af parterne ikke længere ønsker at eje ejendommen. Det vil typisk være, hvis man går fra hinanden. Eller hvis en af sommerhusejerne gerne vil ud af samejet. Hvordan skal det så foregå, hvordan får man ejendommen vurderet, solgt mv.?
  5. Derudover kan det være en rigtig god ide også at have aftalt, hvad der skal ske med udgifterne til ejendommen i en salgsperiode.

Da man på tidspunktet for køb af ejendommen er helt enige om tingene, er det også der, disse aftaler skal indgås. Med en samejeoverenskomst er der på forhånd truffet aftale om alle konfliktpunkter, så man er klar over, hvordan man forholder sig under ejerskabet, men også hvis dette skal ophøre.

Hos Ravn & Olsen Advokater rådgiver vi altid vore købere til at få lavet en samejeoverenskomst ved køb af fast ejendom.

Har du brug for en advokat?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller har brug for rådgivning i en sag.

Kontakt os

Hør også hvordan vi kan hjælpe dig med bl.a. køberrådgivning, tinglysning, tilstandsrapport, ejerskifteforsikring, ejerforhold og forældrekøb.

 

Om forfatteren

Litten Posselt Olsen er uddannet fra Københavns Universitet i 2005. Hun har særligt speciale indenfor forsikrings- og erstatningsret, men hun beskæftiger sig også med bolighandler og overdragelse af fast ejendom.

Læs mere om Litten Posselt Olsen

Litten Posselt Olsen

Advokat

Tlf.: 25 21 19 64

litten@ravnolsen.dk

Litten Posselt Olsen

keyboard_arrow_up