10-02-2022

Husk ansvarfraskrivelse for arvinger, når et dødsbo sælger ejdendom, bil mm.

Hvis man er arving i et dødsbo, så bør man sikre sig, at man ikke kommer til at hænge på et krav om  fejl og mangler, når aktiverne i dødsboet sælges.  

Man skal være særlig opmærksom, når man laver et privat skifte, dvs. når boet behandles af  arvingerne selv (uden bobestyrer). I disse tilfælde vil det være arvingerne, der indgår aftaler med en  køber, om f.eks. salg af den ejendom, som afdøde boede i. 

Uanset om ejendommen sælges via en ejendomsmægler eller om arvingerne på egen hånd har fundet  frem til en køber, bør arvingerne sikre sig ved at indhente tilstandsrapport, el-installationsrapport og  tilbyde at betale halvdelen af et ejerskifteforsikringstilbud. I den forbindelse anbefaler vi, at arvingerne ikke udfylder sælgeroplysninger i tilstandsrapporten, da arvingerne så hæfter for at de er  korrekte og arvingerne som oftest ikke har boet i huset. Det skal blot anføres, at det er et dødsbo, der  sælger.  

Derudover bør man i købsaftalen indsætte en fuld dødsbo-ansvarsfraskrivelse for boet og boets  arvinger, for alle de forhold, som ikke er omfattet af huseftersynsordningen  

(tilstandsrapport/ejerskifteforsikring). Man skal være omhyggelig med formuleringen her, så man er  sikker på, at ansvarsfraskrivelsen holder vand og dækker alle forhold. 

Får man ikke lavet ansvarsfraskrivelsen korrekt eller ikke indhenter rapporterne, hvor det er relevant,  så hænger man på ansvaret for skjulte fejl og mangler i op til 10 år efter salget. 

Det er ikke kun ved salg af ejendomme, at man som arving kan fraskrive sig ansvaret, men også ved  salg af andre aktiver fra boet, f.eks. biler, motorcykler, både mv. Også her bør man lave en.

Om forfatteren

Bodil H. Ravn er uddannet fra Københavns Universitet i 1990. Hun beskæftiger sig primært med familie- og arveret, og hendes speciale ligger indenfor dødsbobehandling, hvor hun er autoriseret bobestyrer.

Læs mere om Bodil H. Ravn

Bodil H. Ravn

Advokat

Tlf.: 21 54 12 13

bodil@ravnolsen.dk

Bodil H. Ravn

keyboard_arrow_up