Er et uskiftet bo en god eller dårlig løsning?

Der er mange økonomiske spørgsmål at tage stilling efter et dødsfald. Få råd og vejledning til at træffe de rette valg her.

Hvad vil uskiftet bo sige?

Hvis afdøde efterlader sig en ægtefælle, og de har fælleseje og fællesbørn, og afdøde samtidig ikke har særbørn, kan den efterlevende ægtefælle vælge at sidde i uskiftet bo. Uskiftet bo betyder, at man ikke gør boet op, men at den efterlevende får rådighed over den fulde formue uden at dele med børnene.

Hvad har uskiftet bo af betydning?

Hvis man sidder i uskiftet bo, kan man ikke gifte sig igen uden at skifte med børnene. Der er ikke mange, som kan forestille sig nogensinde at ville giftes igen, når de lige har mistet en ægtefælle, men det sker for en del – også sent i livet.

Hvis man på et senere tidspunkt måtte ønske at gifte dig igen, kræver det, at man først skifter med sine børn, og det forløber ikke altid så let. Børn har som regel et andet syn på et skifte, som sker, fordi mor eller far skal giftes igen, end de har, hvis der skiftes med det samme. Her er hele familien i fælles sorg og vil som udgangspunkt bare det bedste for den af forældrene, som er tilbage.

Uskiftet bo eller ej? Få rådgivning, før du beslutter dig

Når man sidder i uskiftet bo, må man desuden ikke misbruge rådigheden over boet. Det betyder, at man ikke må give økonomiske gaver af en vis størrelse til et barn, uden at de andre børn også får.

Hvis man vælger at skifte og ønsker, at børnene skal vente med at få det meste af deres arv, kan man i dag opnå næsten det samme som ved et uskiftet bo, ved at oprette et testamente, hvor arven begrænses til tvangsarven. Fordelene er, at man så ikke har begrænsningerne, som ved uskiftet bo.

Sørg for at få rådgivning om, hvordan økonomien og juraen ser ud, inden du beslutter, om du skal sidde i uskiftet bo eller ej.

Hvis længstlevende vælger at skifte eller er tvunget hertil, så skal boet gøres op.

Har du spørgsmål til uskiftet bo?

Kontakt os for en uforpligtende snak – enten direkte eller via formularen.

Bodil H. Ravn

Advokat

Tlf.: 21 54 12 13

bodil@ravnolsen.dk

Bodil H. Ravn

Uskiftet bo betyder, at den efterlevende ægtefælle får rådighed over den fulde formue uden at dele med børnene, uden at gøre boet op. Det kræver at afdøde efterlader sig en ægtefælle, og de har fælleseje og fællesbørn, og afdøde samtidig ikke har særbørn.
Se mere og få hjælp<a href="https://www.ravnolsen.dk/doedsbo/uskiftet-bo">her</a>

Hvis man sidder i uskiftet bo, kan man ikke gifte sig igen uden at skifte med børnene. Derudover kan man ikke misbruge rådigheden over boet, og man kan ikke give økonomiske gaver af en vis størrelse til et barn, uden at de andre børn også får.
Se mere og få hjælp<a href="https://www.ravnolsen.dk/doedsbo/uskiftet-bo">her</a>

Hvis længstlevende vælger at skifte eller er tvunget hertil, så skal boet gøres op. Det kan ske hvis der er særbørn eller hvis længstlevende ønsker at gifte sig igen. Det er meget klogt at få rådgivning om økonomien og juraen for at træffe det rigtige valg.
Se mere og få hjælp<a href="https://www.ravnolsen.dk/doedsbo/uskiftet-bo">her</a>

keyboard_arrow_up